PELAGOS «Anassa Hotel»

Στη γοητευτική ταράτσα του εστιατορίου Pelagos,σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα και με εξαιρετική θέα στο απέραντο γαλάζιο, o executive chef David Goodridge μιξάρει με επιτυχία ελληνικές και κυπριακές παραδόσεις και συνταγές με μεσογειακά twists σε ένα γοητευτικό γευστικό μείγμα που συνδυάζει στεριά και θάλασσα. Αρνάκι κλέφτικο, αφέλια και χαλούμι με κρέμα αυγολέμονο πλάι σε arancini γεμιστών και risotto με μορχέλες και σπαράγγια συνθέτουν το γευστικό προφίλ του εστιατορίου Pelagos.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ 14/20

 

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE

Ένα εστιατόριο- εμπειρία σε ένα από τα ομορφότερα χωριά βόρεια της Πάφου. Εκεί όπου η Σοφία και σύζυγός της Ανδρέας κρατούν ζωντανή την κυπριακή παράδοση σερβίροντας στους επισκέπτες τους καθημερινά ένα προκαθορισμένο μενού γεμάτο παραδοσιακές συνθέσεις, οπως τα περίφημα κουπέπια, οι ραβιόλες με δυόσμο και αναρή, το αρνί κλέφτικο στον ξυλόφουρνο αλλα και το δικό τους χειροποίητο χαλούμι. Πλάι στο εστιατόριο βρίσκεται η λαογραφικού χαρακτήρα κυπριακή οικεία του ζεύγους Κυριάκου.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ 14/20

 

ΕΜΠΕΡΣ

Από τα πιο ενδιαφέροντα new entries στην εστιατορική σκηνή της Λεμεσού, το Έμπερς εμφανίστηκε σε κεντρικό σημείο της πόλης και υποδέχεται τον επισκέπτη σε έναν άνετο και ζεστό χώρο. Ο σεφ Αλκιβιάδης Τσοκακτσίδης και οι συνεργάτες του τοποθετούν την ανοιχτή φωτιά στο επίκεντρο της γευστικής δημιουργίας, με μια σύγχρονη κυπριακή comfort κουζίνα, που βασίζεται σε εκλεκτή πρώτη ύλη του νησιού. Μεταξύ άλλων, την προσοχή σας θα τραβήξουν προτάσεις όπως η σεφταλιά με πικαλίλι μουστάρδας, το ψητό ψάρι με πράσινη σάλτσα,  το λάμπνε με ψητά παντζάρια καθώς και οι κοπές από ντόπια ράτσα μοσχαριού. Αξιόλογη οινική προσέγγιση, με κρασιά του ελληνικού και κυπριακού αμπελώνα.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ 14/20

 

ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62

Στη μαγειρευτή πλευρά της κυπριακής παράδοσης εστιάζει το μενού σ’ αυτήν την εξαιρετικά δημοφιλή διεύθυνση της πόλης, με κοκκινιστά, λεμονάδα, γιαχνερά και στιφάδα να συγκεντρώνουν στα τραπέζια οικογένειες, εργαζόμενους και επιχειρηματίες της πόλης σε χαλαρά επαγγελματικά γεύματα. Η μουσική γαλλικού μπιστρό κρατά τη διάθεση αλέγρα, ενώ στο διάκοσμο η αίσθηση κλασικού μαγέρικου ντύνεται με χρώματα μοντέρνας τρατορίας. Καλοφτιαγμένα και τα γλυκά.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ 14/20

 

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ

Η καρπασίτικη μαγειρική παράδοση βρίσκει έδρα στην ονομαστή ρουστίκ ταβέρνα της οικογένειας Κτωρή, λίγο έξω από τη Λάρνακα. Ακολουθώντας την τελετουργία του μεζέ, θα δοκιμάσετε μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο γνωστές σπεσιαλιτέ, αλλά και δικές τους, sui generis παραλλαγές. Highlights το καπυρό (φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και ελιές οφτές), το κερπαστό (κατσίκι ξηράς ωρίμανσης στα κάρβουνα) και το οφτό της τερατσιάς (κρέας σιγομαγειρεμένο στον πέτρινο φούρνο πάνω σε χαρουπόφυλλα), πιάτα που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού. Ευγενικό σέρβις και μια μεγάλη αυλή, περιστοιχισμένη από δέντρα και μυρωδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ  14/20

 

ΜΠΕΜΠΑ

Μοντέρνο καφενείο στην εμφάνιση, αλλά κλασικό μαγέρικο στην καρδιά, η αγαπημένη Μπέμπα της πόλης έχει χαρακτήρα αλέγρο στη φιλόξενη σάλα της και έξω-καρδιά στην απλόχωρη, ηλιόφωτη αυλή της, κι αυτό το ταμπεραμένο είναι που έλκει εδώ από νεαρόκοσμο και επιχειρηματίες μέχρι οικογένειες και ζευγάρια με την κουζίνα του σεφ Ηλία Βαρνάβα να έχει κάτι για τον καθένα στο πολυσυλλεκτικής μεσογειακής νοοτροπίας μενού του. Κυπριακά φαβορί βρίσκουν παιχνιδιάρικη έκφραση, premium κοπές καλύπτουν τις κρεατοφαγικές ανάγκες, εποχικά υλικά πρωταγωνιστούν στην κάρτα ημέρας (που συνήθως είναι μεγαλύτερη από το κύριο μενού), ενώ τα ευρηματικά επιδόρπια είναι ένα άλλο, αυτόνομο υπερθέαμα.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ 14/20

 

ΟΙ  ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ

Με αρκετά από τα προϊόντα τους να προέρχονται από το οικογενειακό κτήμα και τα υπόλοιπα από επιλεγμένους παραγωγούς του νησιού, οι μαγείρισσες Αντρούλλα Καρύδη και Μαρία Γεωργίου μένουν πιστές στην παραδοσιακή γραμμή της κυπριακής κουζίνας, υπογράφοντας πιάτα απλά και ξεκάθαρα, αλλά αφοπλιστικά νόστιμα χάρη όχι μόνο στις ισορροπημένες συνταγές τους, αλλά και στη μαστόρικη τεχνική τους. Έτσι, η λευκοντυμένη ταβέρνα με τον ανάλαφρο διάκοσμο συγκεντρώνει στα τραπέζια της οικογένειες και παρέες, αλλά και επιχειρηματίες σε ραντεβού, μαζί με υποψιασμένους επισκέπτες της Κύπρου, που θέλουν να δοκιμάσουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ στην καλύτερή τους εκδοχή.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ 14/20

 

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ

Η κοσμαγάπητη ταβέρνα της οικογένειας Ρουσιά στη Λάρνακα, που έχει επίσης παρουσία σε Λευκωσία και Κάτω Δρυ, έχει για ατού την τοποθεσία της στην καρδιά της Παλιά Πόλης, με τα τραπεζάκια της να απλώνονται σε όμορφο πεζόδρομο για το καλοκαίρι, αλλά και γραφική σάλα για τις κρύες μέρες. Η ποικιλία κυπριακών μεζέδων είναι ένα από τα ατού του μαγαζιού, αξίζει ωστόσο να τιμήσετε ακόμα τα χειροποίητα ζυμαρικά ραβιόλες με διάφορες γεμίσεις, τα κυπριακά μαγειρευτά που ορισμένα δεν συναντάς συχνά, αλλά και τα πολλά πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τα υλικά της αγοράς.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ  14/20

 

ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΜΑΣΙΑΣ

Σημείο αναφοράς για παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα στην ευρύτερη περιοχή του Παραλιμνίου, η δημοφιλής ταβέρνα του Ανδρέα και της Ντανιέλας Καμασιά επενδύει και τιμά την αυθεντική εκδοχή της γευστικής κουλτούρας της Μεγαλονήσου. Η πολύ αξιόλογη πρώτη ύλη που συλλέγεται από τους ανθρώπους του μαγαζιού -άγρια μανιτάρια, αγκινάρες, σαλιγκάρια, μεταξύ άλλων- μετατρέπεται σε πιάτα γνήσιας νοστιμιάς όπως οι καραόλοι με σάλτσα ντομάτας αλλά και ψητοί, το αντικριστό με κολοκάσι, το κρασάτο κουνέλι και το κλέφτικο με πλιγούρι. Αξιόλογη η λίστα κρασιών με αδυναμία στον γηγενή αμπελώνα.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ 14/20

 

DIONYSUS MANSION

Ατμοσφαιρική σάλα στο εσωτερικό της εντυπωσιακής πετρόκτιστης έπαυλης αλλά και μια πολύ άνετη και ρομαντική αυλή στο πίσω μέρος, όπου θα γευματίσετε κάτω από τα δέντρα, δίνουν το στίγμα του δημοφιλούς εστιατορίου που συμπληρώνει μια δεκαετία στο γευστικό χάρτη της Λεμεσού. Ο σεφ Δημήτρης Χαϊδεμένος προτείνει μια μοντέρνου ύφους κυπριακή κουζίνα που αγαπά να πειραματίζεται με στοιχεία από άλλες κουζίνες του κόσμου. Το ταρτάρ σφυρίδας «γιουβαρλάκι» με κρέμα καρύδας και τα dumplings με γέμιση λευκαρίτικου τταβά ανάμεσα στις καλύτερες στιγμές που έχουν σαν αφετηρία τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες αλλά και τα κρεατικά και τυροκομικά από συνεργαζόμενη φάρμα της Κύπρου.

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ 14/20

 

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ

Σε καταπράσινο σκηνικό και με τον ήχο των νερών από τις κοντινές πηγές να ενισχύει το βουκολικό αμπιάνς, ο Ποταμός της Μηλίτσας μοιράζει τα τραπέζια του στη μεγάλη ρουστίκ σάλα και την ακόμη μεγαλύτερη, δροσερή αυλή του, με το φιλικό, ζεστό σέρβις να προϊδεάζει για την οικογενειακή θέρμη που εκπέμπουν τα νόστιμα πιάτα της μαγείρισσας κι ιδιοκτήτριας Μηλίτσας Γιασεμή. Με πρώτη ύλη που παράγεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στα χωριά της γύρω περιοχής, η έμπειρη μαγείρισσα τιμά την κυπριακή παράδοση με μεράκι και μαστοριά,συνθέτοντας ένα παλμαρέ μεζέδων που έχουν για highlight πιάτα όπως το σπιτικό χαλούμι, τα εκφραστικά παϊδάκια και τη μερακλήδικη πηχτή, ενώ προϊόντα τοπικών παραγωγών διατίθενται και στο αυτοσχέδιο μπακάλικο της ταβέρνας, για να πάρετε τη γεύση του τόπου στο σπίτι. Η ταβέρνα ανοίγει και το πρωί για παραδοσιακό μπούκωμα (το κυπριακό brunch).

ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΒΑΘΜΟΣ 14/20