ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΜΑΣΙΑΣ
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, η δημοφιλής ταβέρνα του Ανδρέα και της Ντανιέλας Καμασιά τιμά τη γευστική παράδοση της μεγαλονήσου, επενδύοντας πάντοτε σε ποιοτική πρώτη ύλη και έξοχα ντόπια προϊόντα που συλλέγονται από τις ίδιους, όπως τα άγρια μανιτάρια, οι αγκινάρες και τα σαλιγκάρια. Δοκιμάζεις, μεταξύ άλλων, μανιτάρια στα κάρβουνα με κιτρόμηλο αλλά και στιφάδο, κολοκάσι σε τσιπς, κλέφτικο και καπαμά. Φέτος μάλιστα, το εν λόγω σποτ ανανέωσε αισθητά τον χώρο του, διατηρώντας το ύφος του, μεγαλώνοντας την κουζίνα του και εγκαινιάζοντας μια καινούρια αυλή. Παραμένει η αγάπη για τον κυπριακό αμπελώνα όσον αφορά το κρασί.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ
Η Λαρνακιώτικη έδρα της κοσμαγάπητης οικογενειακής ταβέρνας, που έχει επίσης παρουσία σε Λευκωσία και Κάτω Δρυ, έχει για ατού την τοποθεσία της στην καρδιά της παλιά πόλης, με τα τραπεζάκια της να απλώνονται σε όμορφο πεζόδρομο για το καλοκαίρι, αλλά και γραφική σάλα για τις κρύες μέρες. Η ποικιλία κυπριακών μεζέδων είναι το δυνατό χαρτί, με το καρέ να συμπληρώνουν χειροποίητα ζυμαρικά, τοπικά μαγειρευτά, σπεσιαλιτέ και πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τα υλικά της αγοράς.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ
Λευκοντυμένη ταβέρνα σε μοντέρνο ύφος που ενώνεται με σκεπασμένη και ηλιόλουστη βεράντα. Οι μαγείρισσες Αντρούλλα Καρύδη και Μαρία Γεωργίου μένουν πιστές στην παραδοσιακή γραμμή της κυπριακής κουζίνας και οι γεύσεις τους, ορισμένες εκ των οποίων δυσεύρετες, είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένες και αφοπλιστικά νόστιμες. Αρκετά προϊόντα προέρχονται από το οικογενειακό κτήμα και επιλεγμένους παραγωγούς του νησιού, ενώ προσεγμένο είναι και το γλυκό φινάλε με χειροποίητα επιδόρπια.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ
Σε γοητευτικό κουτούκι με μεγάλη αυλή, περιστοιχισμένη από δέντρα και μυρωδικά, ο Κωνσταντής Κτώρης και η σύζυγός του Σοφία στεγάζουν την αγάπη τους για την καρπασίτικη και την ευρύτερη κυπριακή μαγειρική παράδοση, σερβίροντας, με την πρακτική του μεζέ, μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο γνωστές σπεσιαλιτέ, αλλά και δικές τους, suigeneris παραλλαγές. Highlights το καπηρό (φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και οφτές ελιές), το κερπαστό (κατσίκι ξηράς ωρίμανσης στα κάρβουνα) και το οφτό της τερατσιάς (κρέας σιγομαγειρεμένο στον πέτρινο φούρνο πάνω σε χαρουπόβεργες), πιάτα που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
DIONYSUS MANSION
Το εντυπωσιακό πετρόκτιστο που κάποτε φιλοξενούσε στρατολογικά γραφεία, αποτελεί τα τελευταία χρόνια την έδρα του πιο προχωρημένου κυπριακού εστιατορίου της Λεμεσού. Η ατμοσφαιρική εσωτερική σάλα, αλλά και η άνετη, ρομαντική αυλή με τα ψηλά δέντρα και το χαριτωμένο συντριβάνι, γίνονται η σκηνή μιας σειράς πειραματισμών με την τοπική κουζίνα, που οδηγούν σε ανατρεπτικές εκδοχές όπως τα κουπέπια με σασίμι τόνου, ή οι ραβιόλες σε στιλ γκιόζας με τεριγιάκι χαρουπόμελου, πάντα με βάση τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες του νησιού. Μεγάλη γκάμα από ψητά και κρεατομαγειρέματα συμπληρώνουν την εμπειρία.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
SYMPOSIO
Στο γραφικό Πελένδρι, στα 880 μ. στις παρυφές του Τρόοδος, ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι μετατράπηκε από τον Νίκο Βασιλείου σε δημοφιλή ταβέρνα, που τιμά τις παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις. Προσεγμένο εσωτερικό με πέτρα και ξύλο και εξωτερικός χώρος με θέα στο χωριό. Στο μενού, ολόφρεσκα ζαρζαβατικά από τους κήπους τους, χειροποίητες ραβιόλες γεμιστές με χαλούμι και δυόσμο, σπιτικό χαλούμι βραστό και τα ονομαστά τους κρεατικά, ψημένα με μαεστρία στον ξυλόφουρνο, στη σχάρα ή στη σούβλα. Σπεσιαλιτέ της ταβέρνας το «συρτό», αρνάκι αργοψημένο στον αυτοσχέδιο «λάκκο». Προσεγμένη λίστα ετικετών από τον τοπικό αμπελώνα, που φυλάσσονται σε συντηρητή.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62
Με ανανεωμένο ντεκόρ που ποντάρει στα άφθονα φυτά εσωτερικού χώρου μάς υποδέχθηκε φέτος το πολύ δημοφιλές, σύγχρονης αντίληψης μαγειρείο της οικογένειας Αλεξάνδρου. Η κουζίνα βρίσκεται στα χέρια της Αυγής Αλεξάνδρου, η οποία προτείνει μια πλούσια γκάμα από παραδοσιακά εδέσματα της κυπριακής κουζίνας αλλά και πολλά πιάτα ημέρας. Ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα γλυκά.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
ΜΠΕΜΠΑ
Με μία θερμή και φιλόξενη σάλα αλλά και με μία δροσερή κατάφυτη αυλή, η «Μπεμπά» παραμένει ένα από τα γευστικά place to be της κυπριακής πρωτεύουσας. Ο σεφ Βαρνάβας Ηλία επενδύει σε κλασικά φαβορί της ντόπιας κουζίνας αλλά δε διστάζει να επεκταθεί και πιο πέρα από αυτά, με πιάτα οικείας νοστιμιάς αλλά πιο σύγχρονης προσέγγισης. Πολύ ενδιαφέρουσες πάντοτε οι προτάσεις ημέρας.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΗΣ ΜΗΛΙΤΣΑΣ
Μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό και υπό τους παφλασμούς των κρύων νερών από τις κοντινές πηγές, ο «Ποταμός της Μηλίτσας» μοιράζει τα τραπέζια του εντός της ρουστίκ σάλας ή της δροσάτης αυλής του. Το προσωποποιημένο σέρβις διαδέχονται τα πιάτα της μαγείρισσας και ιδιοκτήτριας Μηλίτσας Κωνσταντίνου, που τιμά με τρόπο άμεσο και νόστιμο την κυπριακή παράδοση, με πρώτη ύλη που παράγεται στη συντριπτική της πλειοψηφία στα χωριά της γύρω περιοχής. Αρνίσιο συκώτι μαγειρεμένο με κρασί, κουνέλι στιφάδο, σπιτικό χαλούμι και μερακλίδικα παϊδάκια ανάμεσα στα highlights. Η ταβέρνα ανοίγει και το πρωί για παραδοσιακό μπούκωμα (το κυπριακό brunch).
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
ΠΑΛΑΙΑ ΕΛΙΑ
Στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου μπάσκετ του Κεραυνού Στροβόλου, η «Παλαιά Ελιά» απλώνει τα τραπέζια της σε ένα άνετο σκηνικό. Ο σεφ Χρήστος Χατζηλύρας φροντίζει για πιάτα με άρωμα κυπριακής παράδοσης αλλά και σαφείς αναφορές σε μοντέρνα μεσογειακή και σύγχρονη κουζίνα, με λίγα twists. Must taste τα καλομαγειρεμένα σκιουφιχτά με βοδινό φρικασέ, μανιτάρια και γραβιέρα Κρήτης.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εμπειρία παραδοσιακής κυπριακής κουζίνας, αλλά και κυπριακής φιλοξενίας. Η κ. Σοφία και ο σύζυγος της κ. Αντρέας έχουν «ανοίξει» το σπίτι τους στους καλεσμένους τους, προσφέροντάς τους κυριολεκτικά ό,τι θα μαγείρευαν οι ίδιοι στο τραπέζι τους. Μενού δεν υπάρχει, το χαλούμι είναι πάντα φρέσκο ημέρας, όπως και το ψωμί. Τα μακαρόνια φούρνου και το κλέφτικο είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Δοκιμάστε το δικό τους κρασί.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20
PELAGOS «Anassa Hotel»
Σε μια πολύ όμορφη βεράντα με θέα θάλασσα, το Pelagos του ξενοδοχείου Anassa προτείνει μια νέα, σύγχρονη εκδοχή της κυπριακής κουζίνας. Το μενού έχει συγκροτηθεί μετά από έρευνα που έκανε ο executive chef David Goodridge, ο οποίος ζήτησε από όλο το προσωπικό του Anassa να του πει το αγαπημένο του πιάτο της κυπριακής κουζίνας. Δοκιμάστε το χαλούμι αυγολέμονο με τρούφα, το παραδοσιακό κλέφτικο σε μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή και τον εξαιρετικό χαλβά.
ΕΙΔΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΒΑΘΜΟΣ 14/20