ΚΑΜΑΣΙΑΣ
14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα
Παραλίμνι
Οικογενειακή ταβέρνα με μισό αιώνα ιστορίας, ρουστίκ σάλα και δροσερή σκεπαστή αυλή. Καλοφτιαγμένη κυπριακή κουζίνα με εξαιρετικές πρώτες ύλες, βασισμένες στην εποχικότητα. Η τροφοσυλλογή από τα μέλη της οικογένειας, αλλά και το κοφτερό κριτήριο της μαγείρισσας, Ντανιέλας Καμασιά στο κρέας, εκφράζονται μέσα από μερακλήδικα πιάτα ημέρας, όπως το βραστό αρνίσιο κεφαλάκι, οι τα αυγά με άγρια σπαράγγια, ενώ δικό τους χαλούμι και ντόπιες πατάτες συμπληρώνουν την εικόνα. Δοκιμάστε: Κολοκάσι σε τηγανητά sticksκαι chips, προβατίνα κλέφτικο και συκωταριά στο τηγάνι.

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ
14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα
Καλό Χωριό, Λάρνακα
Σε γοητευτικό κουτούκι με μεγάλη αυλή, περιτοιχισμένη από δέντρα και μυρωδικά, ο Κωνσταντής Κτώρης και η σύζυγός του Σοφία στεγάζουν την αγάπη τους για την καρπασίτικη και την ευρύτερη κυπριακή μαγειρική παράδοση, σερβίροντας, με την πρακτική του μεζέ, μια σειρά από λιγότερο ή περισσότερο γνωστές σπεσιαλιτέ, αλλά και δικές τους, sui generis παραλλαγές. Highlights το καπηρό (φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και οφτές ελιές), το κερπαστό (κατσίκι ξηράς ωρίμανσης στα κάρβουνα) και το οφτό της τερατσιάς (κρέας σιγομαγειρεμένο στον πέτρινο φούρνο πάνω σε χαρουπόβεργες), πιάτα που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού.

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ
14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα
Λάρνακα
Δημοφιλής οικογενειακή ταβέρνα στην καρδιά της Λάρνακας, με τραπεζάκια σε όμορφο πεζόδρομο το καλοκαίρι, αλλά και γραφική σάλα για τις κρύες μέρες. Η ποικιλία κυπριακών μεζέδων είναι το δυνατό χαρτί, με το καρέ να συμπληρώνουν χειροποίητα ζυμαρικά, τοπικά μαγειρευτά και πιάτα ημέρας που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τα υλικά της αγοράς.

SYMPOSIO
14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα
Πελένδρι, επ. Λεμεσού
Ένα παλιό πετρόκτιστο σπίτι στην άκρη του χωριού Πελένδρι μετατράπηκε από τον Νίκο Βασιλείου σε μια ζεστή και ιδιαιτέρως δημοφιλή ταβέρνα που τιμά τις κυπριακές γεύσεις. Δικά τους ζαρζαβατικά που καλλιεργούν σε κοντινή απόσταση, χειροποίητες ραβιόλες που γεμίζουν με χαλούμι και δυόσμο και σπέσιαλ κρεατικά ψημένα με μαεστρία στον ξυλόφουρνο, τη σχάρα αλλά και τον «λάκκο» που μπορείτε να δείτε στην μεγάλη αυλή του μαγαζιού. Γρήγορο σέρβις και μια προσεγμένη ποικιλία ετικετών από τον τοπικό αμπελώνα που φυλάσσονται σε ειδικό συντηρητή.

ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62
14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα
Λευκωσία
Σύγχρονου ύφους σάλα με βιομηχανικές νότες αλλά και ένας ηλιόλουστος στεγασμένος εξωτερικός χώρος συνθέτουν το σκηνικό στο πολύ αγαπητό εστιατόριο της οικογένειας Αλεξάνδρου. Η κουζίνα υπηρετεί την κυπριακή παράδοση με πολύ καλά μαγειρευτά και κρεατικά στη σχάρα, αλλά και μια μεγάλη σειρά από πιάτα ημέρας.

DIONYSUS MANSION
14/20
Σύγχρονη κυπριακή κουζίνα
Λεμεσός
Ατμοσφαιρική σάλα στο εσωτερικό της εντυπωσιακής πετρόκτιστης έπαυλης αλλά και μια πολύ άνετη και ρομαντική αυλή στο πίσω μέρος, όπου θα γευματίσετε κάτω από τα δέντρα. Ο σεφ Δημήτρης Χαϊδεμένος προτείνει μια μοντέρνου ύφους κυπριακή κουζίνα, έχοντας σαν αφετηρία του τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού και σε ορισμένες περιπτώσεις της Ελλάδας.

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE
14/20
Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα
Λετύμπου, Πάφος
Στο sui generis κονάκι της, με τη δροσερή βεράντα και την παραδοσιακά στολισμένη πίσω σάλα, η κυρία Σοφία είναι μια αρχόντισσα του ξυλόφουρνου, στον οποίο ετοιμάζει καθημερινά το δικό της ψωμί, για να σταθεί αρωματικά πλάι σε ένα set menu που απαρτίζεται από φρέσκο χαλούμι ημέρας (το οποίο τυροκομεί μπρος στον πελάτη), δικό της γιαούρτι, μακαρόνια φούρνου με κιμά, κιουπέπια και ραβιόλες. Αστέρι του τραπεζιού είναι το κλέφτικο, πάντα από τον πέτρινο φούρνο της πίσω αυλής, ενώ τη γευστική ραψωδία διανθίζουν εποχικά πιάτα. Απαραίτητη η προκράτηση τουλάχιστον μία ημέρα πριν, για να ανάψει ο φούρνος στην ώρα του.

ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ

14/20

Παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα

Λευκωσία

Λευκοντυμένη ταβέρνα σε μοντέρνο ύφος που ενώνεται με σκεπασμένη και ηλιόλουστη βεράντα. Οι μαγείρισσες Αντρούλλα Καρύδη και Μαρία Γεωργίου μένουν πιστές στην παραδοσιακή γραμμή της κυπριακής κουζίνας και οι γεύσεις τους, ορισμένες εκ των οποίων δυσεύρετες, είναι ιδιαίτερα καλοφτιαγμένες και αφοπλιστικά νόστιμες. Αρκετά προϊόντα προέρχονται από τα οικογενειακά κτήματα, ενώ δικά τους είναι και τα εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού που κλείνουν το γεύμα.