Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Four Seasons, στη Λεμεσό, η απονομή των γαστρονομικών βραβείων «Αθηνόραμα Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2022», που συνδιοργανώνουν ο Φιλελεύθερος και το περιοδικό Αθηνόραμα.

Στο σύνολο τους οι βραβεύσεις ήταν 25, γεγονός που καταδεικνύει την διεθνών προδιαγραφών δουλειά που επιτελούν οι γευσιγνώστες της επιτροπής των βραβείων.  Συγκεκριμένα, με την κορυφαία διάκριση του Χρυσού Σκούφου βραβεύτηκαν 4 εστιατόρια, με τη διάκριση Top Notch βραβεύτηκαν 12 εστιατόρια και 8 εστιατόρια και ταβέρνες με το βραβείο Κυπριακής Κουζίνας. Επιπλέον, ένα εστιατόριο έλαβε το βραβείο One to Watch, που καθιερώνεται από φέτος, με σκοπό να στρέφει κάθε χρόνο το βλέμμα σε ένα καινούργιο εστιατόριο το οποίο επιχειρεί μια καινοτόμα πρόταση.

Η καταξιωμένη επί σειρά ετών γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων του περιοδικού «Αθηνόραμα», η οποία  είναι στελεχωμένη με επαγγελματίες γευσιγνώστες και έμπειρους, τεχνικά καταρτισμένους κριτικούς εστιατορίων είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού το γαστρονομικό τους σαφάρι στην Κύπρο, μια διαδικασία που κράτησε μέχρι και το φθινόπωρο και που τους οδήγησε από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, καταγράφοντας με σχολαστική λεπτομέρεια την εξέλιξη της κυπριακής εστιατορικής σκηνής, αξιολογώντας και βαθμολογώντας με διεθνή κριτήρια και ιδιαίτερη αυστηρότητα, όλα τα εστιατόρια του νησιού.

Χρυσοί Σκούφοι 2022

HELIOSAnassa Hotel, Νέο Χωριό Πάφου  (15/20)

Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.

MATSUHISA, Ξενοδοχείο AMARA, Λεμεσός (15/20)

Το βραβείο απένειμε ο εκδότης του Φιλελευθέρου κ. Νίκος Παττίχης

THE GRILL ROOM, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός (15/20)

Το βραβείο απένειμε η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος και δημιουργός του θεσμού των Χρυσών Σκούφων

VIVALDI BY MAVROMMATIS, Four Seasons Hotel, Λεμεσός (15/20)

Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος της Βουλής, κ. Αννίτα Δημητρίου

Διάκριση Top Notch 2022

LE FRENCHIE BISTRO, Λεμεσός (14,75/20)

Το βραβείο απένειμε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης

 

POLO RESTAURANT AND BAR, Alasia Boutique Hotel, Λεμεσός (14,75/20)

Το βραβείο απένειμε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης

BASILIKO, Anassa Hotel, Νέο Xωριό Πάφου (14,50/20)

Το βραβείο απένειμε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής

ROUS, Λευκωσία (14,50/20)

Το βραβείο απένειμε ο εκδότης Αττικών Εκδόσεων, κ. Θεοχάρης Φιλιππόπουλος

 

COLUMBIA STEAK HOUSE, Λεμεσός (14,50/20)

Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλας Παπαδόπουλος

TOCAYO, Λευκωσία (14,50/20)

Το βραβείο απένειμε η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια Φιλελευθέρου Μυρτώ Μαρκίδου

ARMYRA BY PAPAIOANNOU, Ξενοδοχείο AMARA, Λεμεσός (14,25/20)

 

Το βραβείο απένειμε ο Πρέσβης της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου

EPSILON RESTO BAR, Λεμεσός (14,25/20)

Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Quality Group, κ. Σάββας Κάκος

LIMANAKI FISH RESTAURANT, Amathus Beach Hotel, Λεμεσός (14,25/20)

Το βραβείο απένειμε ο Senior General Manager της Eurobank, κ. Ανδρέας Πέτσας

LOCATELLI RISTORANTE, Ξενοδοχείο AMARA, Λεμεσός (14,25/20)

Το βραβείο απένειμε η Director of Finance and Operations Edrington (The Macallan), κ. Αναστασία Ελευθερίου

 

MARBRE FUSION GRILL, Radisson Blu Hotel, Λάρνακα (14,25/20)

Το βραβείο απένειμε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου

SEASONS ORIENTAL, Four Seasons Hotel, Λεμεσός (14,25/20)

Το βραβείο απένειμε ο υφυπουργός Πολιτισμού, δρ. Γιάννης Τουμαζής

Βραβεία Κυπριακής Κουζίνας 2022

ΤΑΒΕΡΝΑ ΚΑΜΑΣΙΑΣ, Παραλίμνι (14/20)

Το βραβείο απένειμε ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος

ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΟΛΙΑΣ, Καλό Χωριό, Λάρνακα (14/20)

Το βραβείο απένειμε η Executive Director Vassos Eliades, Μία Ηλιάδη

 

ΣΤΟΥ ΡΟΥΣΙΑ, Λάρνακα (14/20)

Το βραβείο απένειμε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, κ. Αναστασία Ανθούση

SYMPOSIO, Πελένδρι, Λεμεσός (14/20)

Το βραβείο απένειμε ο υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σάββας Περδίος

 

ΓΕΥΣΗΚΛΕΟΥΣ 62, Λευκωσία (14/20)

Το βραβείο απένειμε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος City Unity, κ. Ηλίας Φιλίππου

ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ, Λευκωσία (14/20)

Το βραβείο απένειμε ο ιδρυτής του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), κ. Κώστας Σεβερης

DIONYSUS MANSION, Λεμεσός (14/20)

Το βραβείο απένειμε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Omega Channel  κ. Ιωάννης Χάσικος

SOFIA AND ANDREAS TRADITIONAL HOUSE, Λετύμπου, Πάφος (14/20)

Το βραβείο απένειμε ο Διευθυντής Πωλήσεων CIC, Λάκης Κωστέκογλου

 

Βραβείο One to Watch 2022

L‘ Atelier Robuchon, σύγχρονη κουζίνα, Αγία Νάπα

Το βραβείο απένειμε ο εκδότης Αθηνοράματος, κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ

Η Άννη Ηλιοπούλου, συνιδιοκτήτρια του Αθηνοράματος και δημιουργός του θεσμού «Χρυσοί Σκούφοι» στην Ελλάδα, εξηγεί τη διαδικασία γευσιγνωσίας και την κλίμακα αξιολόγησης που ακολουθήθηκε.

«Η γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων επισκέφτηκε τα εστιατόρια της Κύπρου χωρίς να δηλώσει εξαρχής την παρουσία της, κάνοντας κράτηση σε άλλα ονόματα και πλήρωσε τους λογαριασμούς της. Κάθε κριτής, δοκιμάζοντας αντιπροσωπευτικά πιάτα ανάλογα με το είδος της κουζίνας κάθε εστιατορίου, βαθμολόγησε πιάτο προς πιάτο, καταλήγοντας στον ακριβή μέσο όρο όλων των πιάτων που αξιολόγησε. Στη συνέχεια υπολογίστηκε το σύνολο του βαθμού, λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους όλων των κριτών ανά εστιατόριο.

Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη στις αξιολογήσεις είναι επτά: η ποιότητα των πρώτων υλών, η δεξιότητα και η τεχνική των σεφ, η αρμονία και η ισορροπία των γεύσεων, τα πρωτότυπα υλικά, οι δόκιμοι και ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων, η γενική αίσθηση που εκπέμπει το σύνολο των επιμέρους σημείων.

Σε ό,τι αφορά την κλίμακα αξιολόγησης/βαθμολόγησης, για να βραβευτεί ένα εστιατόριο πρέπει να πιάσει μίνιμουμ τις βάσεις βράβευσης που έχουν ως εξής:

Α) Βραβείο Κυπριακής Κουζίνας 14/20 και πάνω

Β) Διάκριση Top Notch 14,25/20 έως 14,99/20

Γ) Χρυσός Σκούφος 15/20 και πάνω

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ: EUROBANK Κύπρου

XΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ «ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ»: The Macallan

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ «TOP NOTCH»: Quality Group

ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: Mercedes – Benz, Mövenpick, Nespresso, St. Pellegrino & Acqua Panna, Οινοποιείο Nico Lazaridi, Staropramen Beer, City Unity College Nicosia, Cyprus Airways, Amaxulus Ltd

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ: Ξενοδοχείο FOUR SEASONS

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: OMEGA

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ: Cyprus Airways

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: Αθηνόραμα, Ο Φιλελεύθερος